Проф. Балтов: ще има допълнителни пикове на вируса

Хората не разбраха, че разхлабването на мерките не означава тяхната отмяна. Вирусната инфекция ще остане поне 6 месеца сред нас, при добро развитие. Ще има и допълнителни пикове - и втори, и трети.

Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по БНТ. Може да се получи недобър имунитет, още никой не знае дали е достатъчен и колко е траен. Дай боже по-скоро да стане тази ваксина, за да имаме противодействие, обясни той.

По думите му Швеция не е пример, който ние трябва да гледаме. В Швеция са изключително либерални. Но ние не сме свикнали да спазваме вътрешна дисциплина в самите нас, каза още шефът на спешния институт.

Защо трябваше в България да се направи разстоянието между масите в заведенията да е метър и половина? Под натиск от собствениците. Но ако има наоколо по 4 маси седнали хора, аз лично никога няма да седна в това заведение. Ето това е моята вътрешна дисциплина, която ще спазвам. И хората трябва да постъпват така, коментира проф. Балтов.

По думите му резултатите от все повечето лаборатории, които работят, показват, около 4% от изследваните на ден са с положителни проби за коронавирус. Ако се разхлабят тези мерки и всички тръгнат да правят, каквото си искат, този процент ще бъде минимум 10, и то много скоро, прогнозира Балтов.

Това в никакъв случай не е един обикновен грип, категоричен бе той.