Проф. Близнашки: Румен Радев се превръща в проблем за държавата

„Справяме се с пандемията и то неочаквано добре. Политическото ръководство на страната, в лицето на Бойко Борисов, прояви интуиция със своевременното въвеждане на извънредното положение - каза за Нова тв бившият служебен премиер /2014г./ Георги Близнашки, преподавател по конституционно право.

За Бойко Борисов извънредното положение е неговата стихия. Той е точният човек за точното време.

Изпреварихме другите страни и това ни позволи да овладеем ситуацията - смята Близнашки

По думите му разпространението на коронавируса се е ограничило до максималната степен, в която това е било възможно. „Важното е, че хората разбраха, че държавата съществува и тя е тук. Беше създадена пълна мобилизация и ситуацията беше под контрол през цялото време, за разлика от други държави“, категоричен беше Близнашки.

„Ние разхлабихме мерките, защото други започнаха да го правят, а беше необходимо да продължим още известно време, но нямаше как да се издържи, защото започнаха да разхлабват навсякъде. Но трябва да се наблюдават внимателно чуждите оценки, предупрежденията валят, че в България се очаква втора вълна на вируса”, добави той.

„Президентът нека да пита Конституционния съд колкото иска. Той трябва да ангажира общественото внимание след всичките провали при него, той трябваше да направи нещо, за да се върне обратно в играта, но това е поредния грешен ход. Обявяването на извънредна епидемиологична обстановка си съществуваше в закона. Ограничено е само правото на придвижване на гражданите, но в самата Конституция е предвидено, че това право може да се ограничава със закон. Не може да допуснеш хора, които са под карантина да се движат свободно из страната и да разнасят заразата”, категоричен е Близнашки.

Той уточни: „Развалиха се всички сценарии това правителство да бъде свалено час по-скоро, да се мине през служебно правителство и т.н. Тези сценарии са в ход от няколко месеца. Нека да видим какво ще каже Конституционният съд, защото той може винаги да ни изненада. Дано здравия разум да вземе връх в ситуацията”.

„Румен Радев се превръща във все по-голям проблем за държавата".

Нашите нови политици не правят разлика между правителство и държава; едно е да атакуваш правителството – нормално е, но те разрушават държавата. Самият президент Румен Радев тръгна срещу собствената си държава”, смята Близнашки.

Този човек се оказа вълк, облечен в овча кожа."Той се опитва да се позиционира като защитник на демокрацията, но всъщност с огромно удоволствие иска да я компрометира и да се отиде към авторитарни форми на управление и това е, което не трябва да се допусне”, казва Героги Близнашки за Нова тв.