"Продължаваме промяната" отговори на служебното правителство

"Продължаваме промяната" отговори на казаното от служебния министър на енергетиката Росен Христов вчера.

"Правителството на Кирил Петков договори още миналата седмица нови количества втечнен газ на цени около 30 долара по-ниски от европейските".

За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, беше осигурена възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август. В случай, че служебният кабинет не успее да осигури нужната инфраструктура, или успее да намери по-надежден и по-евтин източник на газ, се казва в съобщението на "Продължаваме промяната".

За октомври вече има договорен слот, за ноември има две опции, казват от ПП. "През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция. Служебният кабинет да се възползва от този опит", се казва в съобщението.

Да не се всява страх у хората. Не Кирил Петков и Александър Николов са спрели доставките по газовия договор, а "Газпром" го направи - едностранно и в нарушение на договора с България, се казва в позицията на "Продължаваме промяната".

На първия си брифинг вчера служебният енергиен министър Росен Христов заяви, че ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна, дори критична. "Имаме недостиг на договорените количества до края на годината. Засега има до септември, но крайно недостатъчни са до края на годината" - каза Христов. Седемте танкера с природен газ не са договорени, а са на ниво оферта, обяви той.