Хиляди участваха в протест срещу Радев и служебното правителство

Хиляди се събраха на протест на "Дондуков 2" срещу президента Румен Радев и служебното му правителство снощи.

Демонстрацията е организирана от Демократична България и е под наслов "България - независима от ГАЗПРОМ".

Протест на същото място и час беше обявен и от гражданското движение "Ние идваме". Двете акции се сляха в една.

На площада пред президентството участниците в протеста скандираха: "Оставка", "Предател", "Мафията вън!" и "Тук не е Москва", "Долу Радев". Протестиращите носеха плакати срещу "Газпром", българското знаме и знамето на ЕС.

Нека излезем и заявим своята непримиримост срещу газовия ботуш на Кремъл!", призоваха от ДБ. Оттам излязоха и с позиция, според която служебният кабинет прави опасен завой към Москва.

"Няма да позволим реставрация на ролята ни на задунайска губерния! С всички свои действия до момента служебният кабинет показва, че сменя геополитическата посока на България и ни води към зависимост от “Газпром”, саботирайки енергийната диверсификация на страната. Служебното правителство на Радев използва процедурни хватки, за да попречи на сертифицирането на интерконектора с Гърция, по който можем да получаваме по-големи количества евтин азерски газ", пишат организаторите.

Пред президентството бяха бившият депутат Мартин Димитров и пулмологът Александър Симидчиев от Демократична България, Ивайло Мирчев.

"Време е да продължим напред. Цяла Европа търси алтернативи и на този фон България започва да се връща назад към зависимостите си", каза Димитров. По думите му това е част от хибридната война.

Лидерите на движение „Ние идваме!“ Николай Хаджигенов и Арман Бабикян призоваха своите симпатизанти да подкрепят протеста.

Според медиите и социалните мрежи, в протеста са участвали няколко хиляди.

снимки: Офнюз