Пентагонът изтегли войниците от Вашингтон

Пентагонът ще изтегли оставащите 900 войници на активна служба, изпратени в американската столица Вашингтон, за да могат да реагират в случай на граждански вълнения, и се очаква те да започнат да се връщат в базите си, съобщи американски високопоставен представител, цитиран от Ройтерс.

Източникът, пожелал анонимност, каза, че заповедта е била подписана от министъра на отбраната Марк Еспър и войниците ще се върнат във Форт Браг в щата Северна Каролина и във Форт Дръм в щата Ню Йорк.

По-рано днес кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър поиска от Доналд Тръмп да изтегли войниците.

"Демонстрациите бяха мирни и миналата нощ полицията не извърши никакви арести", писа г-жа Баузър в писмо до американския президент. "Така че настоятелно искам да изтеглите всички федерални и военни сили, изпратени като подкрепление във Вашингтон". Местната полиция, казва Баузър, "е добре екипирана, за да се справи с големите демонстрации и с дейностите, свързани с първата поправка" на конституцията на САЩ, която гарантира правото на демонстрация. Кметът на Вашингтон Баузър осъди също патрулирането по улиците на града на войници в униформи без отличителни знаци.

Американското правителство разположи значителни федерални и военни сили, за да отблъсне демонстранти, които всеки ден протестират срещу полицейското насилие след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд на 25 май при полицейски арест в Минеаполис.