CNN: Руски тролове провокират протестите в САЩ

Разследване на CNN разкри, че протестите в САЩ са подклаждани от контролирана от Москва група за влияние в Гана.

В САЩ протестите, започнали след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд продължават 13 дни в различни градове.

С наближаването на президентските избори нараства активността на руските тролове, които се опитват да влияят на американската политика, посочва CNN. Разследването показва, че сега те са по-добре замаскирани, действат по-целенасочено и са базирани не само в Санкт Петербург, а на различни места. Сред най-активните зони са Гана и Нигерия.

През март социалните мрежи Facebook и Twitter премахнаха над 200 акаунта и страници, опериращи в Гана и Нигерия и излъчващи съобщения в САЩ. Всички тези акаунти бяха създадени от Агенцията за интернет изследвания (Internet Research Agency (IRA) - инициатива, по-известна като "фабрика за тролове".

Кореспондентите на CNN посочват, че организацията EBLA, представлява прикритие за групите, упражняващи влияние в интернет от територията на Гана. Дейността им е насочена към радикални прояви, насаждане на расова ненавист и нетърпимост към бялото население сред афроамериканците.

Според анализаторите, целта на руската кампания за дезинформация е да насажда разделение и да провокира безредици в американското общество.

По данни на Фейсбук, около 13 200 акаунта са свързани с един или повече акаунта от Гана и около 263 200 души - на един или повече акаунта в Инстаграм, като 65% от тези последователи са американци, пише news.bg.