Протести в цялата страна срещу Зеления сертификат

Национален протест в много градове се провежда днес под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“.

Организиран от асоциации на на заведенията и туристическия бранш.

Протестът е срещу здравните мерки на служебното правителство. Според представили на бизнеса мерките не са адекватни, а системата за прилагане на "зелените" Covid сертификати е дискриминационна и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

Демонстрацията започна в 15 часа в София от Орлов мост. Протестиращите блокираха ключовото кръстовище за около 20 минути, скандирайки "Оставка!". В района има засилено полицейско присъствие.

След Орлов мост протестиращите се отправиха по жълтите павета на бул."Цар Освободител" до парламента, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.

Недоволството си протестиращите изразяват със свирки, вувузели и скандирания. Те носят националния трибагреник и плакати.

Според Атанас Димитров- зам.председател на Асоциацията, подобен протест се провежда в 28 града в страната.. След въвеждането на Covid сертификата за достъп спадът в оборотите е 70-80 процента, заведенията са празни, а персоналът им е в паника и не знае какво да прави.

Държим на здравния сертификат и знаем, че това е пътят към нормалността и към сигурността, каза още Атанас Димитров. Той добави, че недоволството е към начина, по който мерките са въведени от днес за утре, без адаптационен период. Не е възприето и предложението "зеленият сертификат" да бъде приложен към всички обществени места на закрито, включително и за държавните учреждения.

Протестиращите настояват да се признават тестовете за наличие на антитела за прекаран вирус, което се прилага в Австрия.

Според Атанас Димитров до 70% ваксинирано население не може да се налага изискване на сертификат.

Ако се продължава по този начин, бизнесът ще фалира, предупреди той. Освен тези мерки бизенсът е притиснат и от високите цени на тока - казват протестиращите.

Протестът в София подължава и в момента.