Протести по света за расово равноправие в САЩ

Очакват се протести в подкрепа на движението за расово равноправие в Съединените щати в много държави - от Азия до Латинска Америка.

Със шествие в Рим италианците ще се присъединят към световното недоволство, породено от смъртта при арест на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис.Протести са предвидени и в централните части на испанската столица Мадрид и в Барселона, предава БНР.

Хиляди се очаква да се включат в протест срещу расизма в израз на солидарност в Брюксел.

Демонстранти ще се съберат и ще настояват за справедливост за смъртта на Джордж Флойд пред американското посолство в Лондон.
Във Великобритания ще има протести и в редица други градове, както и в Глазгоу в Шотландия. Протест против расизма ще има и в столицата на Дания - Копенхаген. В Бразилия хората ще излязат по улиците срещу полицейското насилие и расизма в страната, вдъхновени от недоволството в Съединените щати.
Активисти от Тайланд пък организират онлайн протест, на който ще запазят мълчание в продължение на 8 минути и 46 секунди - времето, през което Флойд е заснет да лежи, докато полицай притиска с коляно врата му в.

Гръцката полиция е задържала 12 анархисти за участие в безредиците, избухнали край посолството на САЩ в Атина, пише в. "Етнос". Според изданието анархисти са хвърляли срещу полицаите край посолството камъни и бутилки със запалителна течност, запалили са контейнери с боклук на улицата и са разбили витрини на магазини в престижния район Колонаки. земята.