Протести и сблъсъци в Беларус

Хиляди демонстранти излязоха снощи на улиците в столицата Минск и в други градове, след като екзит пол показа , че настоящият държавен глава Алекснадър Лукашенко печели президентските избори с 80% от гласовете.

Полицията в Беларус е използвала шокови гранати и гумени куршуми срещу демонстрантите, предаде АФП.

Днес Централната избирателна комисия оповести предварителни резултати от вота - 80,23% за Лукашенко срещу 9,9 на сто за Тихановска-основния му опонент. Самата тя отхвърли резултатите от изборите.

Политически опоненти на Лукашенко твърдят, че изборите са нагласени.

37-годишната Тихановска, домакиня и майка, е политически новобранец, който съживи опозицията по време на предизборната кампания, привличайки десетки хиляди привърженици в най-големите демонстрации от години в бившата съветска република.

Свързани с опозицията медии публикуваха и видеоклип, на който се вижда как полицейски микробус се врязва в тълпа.

Правителствените сгради в Минск бяха отцепени, жители съобщиха за спиране на интернет. Снимки в социалните мрежи показват и колони с военни автомобили по пътищата, водещи към столицата Минск.

Протестиращ е бил убит, а десетки други ранени при разпръсването на протестите, обяви днес правозащитния център „Вясна“.

Сергей Сис от „Вясна“ заяви пред АФП, че над 300 души са били арестувани в неделя, 150 от тях в столицата.

Полицията от своя страна съобщи, че задържани за участие в неразрешени от властите събирания са били 3000 души - 1000 в Минск, останалите в други части на страната. 50 демонстранти и 39 служители на органите на реда са пострадали в сблъсъците.