Протестно шествие срещу уволнението на Морфов

Протестното шествие е организирано от "Движение за култура“. В него се включват поддръжници на уволнения от Народния театър режисьорСашо Морфов.

Шествието на протестиращите започна от Министерство на културата, премина пред Президентството и завърши пред Министерски съвет. Новото движение настоява за реформа в културния сектор и законови промени.

"Движение за култура“ ще депозира своите искания при президента, премиера и министъра на културата. „Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите“, се казва в отворено писмо, публикувано във Фейсбук профила на режисьора Лилия Абаджиева.

"Движение за култура" се формира по силата на един повод и една причина.

Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на г-н Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура, пише в писмото на творците.

Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на „служителя Александър Морфов“ (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране, пишат от "Движение за култура".

"Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния театър с изключение на двама души", каза за медиите Александър Морфов.

Всичко онова, което се случва в Народния театър, е огледално на държавата., каза още дисциплинарно уволненият режисьор Александър Морфов, който се присъедини към шествието.

В него участват основателите на движението - проф. Георги Каприев, Лилия Абаджиева, актьорите Албена Колева, Камен Донев, Валери Йорданов, Никола Додов, режисьорът Костадин Бонев. Дойдоха и артисти, които подкрепят исканията на новото движение за адекватно законодателство. Сред тях бяха Христо Гърбов, Иглика Трифонова, Васил Гюров, Стефан Денолюбов, Леарт Докле и други.