Протест на пътните строители отново и търсене на решение в НС

Браншовата камара "Пътища" организира втори национален протест в рамките на дни. Ще бъдат блокирани пътни участъци в 27 точки в страната и София.

Стачните действия започват в 9.00 часа на площад "Народно събрание", а движението ще бъде затворено в 11.00 часа.

Възлови пътища и кръстовища в страната ще бъдат блокирани от протестиращи. Сред тях са обходът на Бургас, пътен възел "Коматево" в Пловдив, входът към Пазарджик от магистрала "Тракия", Айтоският и Ришкият проход и др.

Както предната сряда, пътните фирми недоволстват от липсата на разплащане за извършени и сертифицирани дейности за над 1 милиард лева. Протестиращите настояват, че договорите им за текущ ремонт и поддръжка са напълно законни, а с подписването на споразуменията през ноември миналата година държавата е признала дейностите за законно изпълнени и приети.

В НС днес ще търсят отово решение за начините за разплащане на пътната агенция с пътностроителните фирми. Темата влиза в дневния ред на Народното събрание за втори път, след неуспешен опит миналата седмица.

Управляващото мнозинство успя да постигне компромис след няколкочасов коалиционен съвет в понеделник вечер и извънредно заседание на ресорната комисия по регионално развитие в парламента вчера. Управляващите се разбраха 50% от парите за пътните строители да бъдат изплатени веднага, а другата половина – след доклад на междуведомствена комисия, съставена от експерти на регионалното и финансовото министерство, който след това да бъде одобрен от парламента.

На комисия вчера бе гласувано да бъдат напълно изплатени всички задължения за доставка и монтаж на ограничителни системи, пътни знаци и маркировка.