В Русия от днес промените в Конституцията са в сила

" Зануляване“ - това е популярното название за промените в руската конституция, които от днес вече са в сила. Конституционните промени са повече от 200 и са свързани със суверенитета и териториалната цялост на страната, историческата памет, водещата роля на руския език, спазването на социалните ангажименти от страна на държавата, грижата за децата, защитата на традиционните семейни ценности и т.н. Може би най-съществената поправка дава право на Владимир Путин да се кандидатира за президент още два пъти след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г. и теоретично да остане на власт до 2036-та, когато би бил на 84 години.

"Всички социологически проучвания показват, че мнозинството подкрепя Путин. Друг е въпросът, че трябва да гледаме не само числата, но и какво означават тези числа. Т.е. засили се усещането за безалтернативност. Да, има претенции, икономиката е зле, разочаровани сме. Но кой, ако не той? Ако дойде някой друг може да настъпи смут, хаос. Така разсъждават много възрастни хора. Бабите казват добре, че поне ни плащат пенсиите. Става дума за много занижени очаквания" - казва политическият анализатор Алексей Макаркин за БНР.

Смисълът на тази Конституция от 1993г. беше сменяемостта на властта. Тогава Русия много искаше да прилича на Европа, на Запада. Сега европейският вариант е признат за нецелесъобразен. Мисля, че включително и заради това, че през 93-та година си въобразявахме, че ще заприличаме на Европа и тя ще ни приеме. Отказахме се от комунизма, от старите символи, анатемосахме Ленин. Надявахме се, че в замяна на това Европа ще запази нашите исторически сфери на влияние в Украйна, Беларус, Грузия, в други страни. Ще признае някои наши стратегически, исторически, жизнени, изконни интереси. Стана ясно, че никой нищо не признава. Настъпи много голямо разочарование и съответно Русия загърби Европа. Сега Путин се възприема като защитник на суверенитета на Русия от външния враг. Нашият манталитет е съветски - казва Макаркин за БНР.