Нищо ново в интервюто на руския президент Путин за Карлсън

В дългото си интервю за Тъкър Карлсън руският президент Владимир Путин почти не дава възможност на американския журналист да каже нещо, пише журналистката от в. "Вашингтон пост" Франческа Ебел, която отразява темите, свързани с Русия.

Карлсън е 54- годишен американски журналист, бивш водещ в Fox News, известна като прорепубликанска медия, подкрепяща Доналд Тръмп.

Първите 30 минути от двучасовото интервю с бившия водещ на "Фокс нюз" минаха в ревизионистка тирада на Путин, посветена на митовете за създаването на Русия и Украйна, на разпадането на Съветския съюз и на разширяването на НАТО.

Всеки път, в който Карлсън го прекъснеше, руският лидер започваше да го поучава, пише Франческа Ебел, като отбелязва, че интервюиращият е прекарал по-голямата част от беседата мълчейки или изглеждайки объркан.

Всъщност водещият зададе почти 60 въпроса, но в отговорите Путин повтаряше известните си тези за всичко.

Разговорът започна с важния въпрос защо е наредил инвазията в Украйна. Отговорът бе повече от 40 минути исторически преглед още от 9 век насам, като всъщност повтори известната си теза от преди войната "За историческото единство на руснаците и украинците".

"Ние не започнахме войната през 2022 г., това е опит тя да бъде спряна", каза отново накрая Путин.

Всички отговори бяха дълги, поучителни, а когато Карлсън опитваше да го върне към войната срещу Украйна - раздразнителни.

Към края на разговора вече беше станало ясно, че Путин няма намерение да слага край на бруталната си война срещу Украйна, коментира журналистката от "Вашингтон пост".

Според анализатори Путин е избрал да говори с Карлсън отчасти заради предполагаемата си симпатия към водещия, както и за да използва възможността да отправи послание към републиканците, следващи лозунга "Да направим Америка отново велика", в година на избори. Това може да се отрази благоприятно на шансовете на Доналд Тръмп да бъде преизбран и да убеди републиканците да продължат да блокират американската военна помощ за Украйна, коментира още "Вашингтон пост".

Подобна е тезата и на The Times. "За Путин интервюто е възможност да подкопае президентската кампания на 81-годишния Байдън, чиято силна подкрепа за Киев контрастира със скептицизма сред републиканците", пише изданието.

Според BBC: Кремъл се надява, че след интервю с виден консервативен телевизионен водещ републиканските законодатели ще се вслушат по-внимателно в разказа на Москва

Итервюто с руския президент Владимир Путин му даде отново възможност да повтори стари лъжи, довели до човешко страдание и военни престъпления. Това заяви говорител на Европейската комисия, попитан за оценка на думите на руския президент.

"Не видяхме нищо ново в това интервю, Путин повтори стари лъжи и манипулации, изкривява фактите, прояви враждебност към Запада. Съжаляваме, че получи възможност да разпространява пропаганда," коментира още говорителят.