Международният съд в Хага издаде заповед за арест на Путин

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления в Украйна.

В изявлението на съда се казва, че Путин "се предполага за отговорен за военното престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация". Той е обвинен и за „неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията“.

Международният съд издаде заповед за ареста и на руския комисар по правата на човека Мария Львова-Белова, по подобни обвинения. Тя работи пряко под ръководството на Путин и, според американски служители, е наблюдавала депортирането на "хиляди" украински деца в Русия.

„Усилията на Львова-Белова конкретно включват принудителното осиновяване на украински деца в руски семейства, така нареченото „патриотично възпитание“, както и "принудително отнемане на украински деца от руските сили“.

Съдиите обмисляли издаването на тайни заповеди, но решили, че оповестяването им може да „допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления“.

Заповедите дойдоха ден след като подкрепено от ООН разследване обвини Русия в извършване на широкообхватни военни престъпления в Украйна, включително принудително депортиране на деца в контролираните от нея райони.

Председателят на съда Пьотър Хофмански заяви във видеообръщение, че съдиите от МНС са издали заповедите и тяхното изпълнение остава в ръцете на международната общност. Съдът не разполага със своя собствена полицейска служба, която да изпълнява разпорежданията на МНС.

Москва не признава юрисдикцията на Съда в Хага, като тази позиция бе потвърдена по-рано тази седмица от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, пише БТА.