Путин награди обвинени за убийствата в Буча

Руският президент Путин удостои с почетно звание бригада, която Украйна смята за извършител на зверствата в Буча.

Указ, подписан от Путин, дава на 64-та мотострелкова бригада званието "гвардейска" за "масовия героизъм и доблест, упоритост и смелост" на нейните членове.

Украйна твърди, че повече от 300 цивилни са били убити от руснаците в Буча. Москва отрича.

Същевременно украинската служба за сигурност разпространи видеообръщение в Телеграм на Виктор Медведчук, личен приятел на Путин. Той беше задържан на 12 април от украинските военни.

Във видеобръщението към президентите Путин и Зеленски той моли да бъде разменен за военни и жители на Мариупол. Двама британски военни, задържани от руснаците също поискаха да бъдат разменени за проруския милионер Медведчук.

Виктор Медведчук е депутат в Украйна, който стои зад суспендирана в момента проруска партия и зад три забранени медии. Той беше известен като противник на европейската ориентация на Украйна и личен приятел на руския президент Путин. В началото на войната беше споменаван като готвен да замени Зеленски след бързата "руска военна операция".

Сега е обвинен за държавна измяна, поставен под домашен арест. Два дни след руската военна агресия в Украйна полицията установи, че той е изчезнал. В началото на миналата седмица / 12 април/ президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че Медведчук е бил задържан в рамките на операция на въоръжените сили и предложи на Русия да го размени срещу пленени украинци.