Радев: Газовата връзка с Гърция има геополитическо значение

Газова връзка с Гърция не е просто инфраструктурен обект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение. Този обект е от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото парньорство между Гърция и България, но има и огромно значение за постигане на реална диверсификация за доставката на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа, Това каза президентът Радев по време на срещата със собственика на строителната фирма, изграждаща връзката с Гърция, „Авакс“ и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, „Ай Си Джи Би“.

Газовата връзка с Гърцшия е важна за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносители, обяви още президентът.

През август, най-късно до 7,8 септември ще се постараем всичко да бъде завършено, каза на срещата Антониос Мидзалис - собственик на "АВАКС". Държавата очаква газ да потече на 1 октомври.

България ще съдейства, за да стартира проекта навреме - обяви президентът Радев.

По-рано днес от Министерството на регионалното развитие разпространиха снимки на незавършени обекти по трасето на газовата връзка. Снимките са направени по време на инспекцията на българската част на интерконектора на 10 август, от двама министри - на регионалното развитие Шишков и на транспорта Христо Алексиев.