Радев: Да възстановим правовата държава и демокрацията

Текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети - каза в обръщението си в НС, след като положи клетва за втори мандат президентът Румен Радев.

Има антимафиотски консенсус в България, каза той и очерта приоритетите, отвъд политиката - възстановяване на правова държава, овладяването на демографската криза, справянето с бедността и неравенствата, повишаването на стандарта и качеството на живот, духовното развитие и образование, гарантирането на суверенитета и сигурността, отстояването на националните интереси, утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън, каза Румен Радев от трибуната.

„Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият, авторитарен модел на управление достигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше“, заяви Румен Радев и открои гражданските протести от 2020 г.

При тези му думи депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха залата.

В обръщението си Румен Радев посочи, че очакванията на гражданите от президентската институция далеч са надхвърляли правомощията, които Конституцията ѝ отрежда. Това даде основание отново да се говори за бъдещи промени в посока президентска република.