Радев в САЩ: Основно предизвикателство е рискът от глобална война

Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт и подкопаването на икономическите и социалните системи в световен мащаб от войната в Украйна.

Това заяви президентът Румен Радев в централата на ООН в Ню Йорк за българските медии.

"Нужна е преди всичко политическа воля. Ако има политическа воля, голяма част от проблемите наистина ще имат решение.

Войната в Украйна подкопава икономическото, социалното развитие и сигурността в глобален мащаб. Тя трябва да намери някакво решение - колкото се може, толкова по-бързо. Ние очакваме ООН, която беше създадена в годините след унищожителната Втора световна война, да засили своята роля като инструмент за намиране на мир".

Президентът Радев участва в срещата на върха за Целите на устойчиво развитие, която се открива паралелно със сесията на Общото събрание на ООН.

"Тези амбициозни цели бяха поставени още през 2015 г. и днешната среща бележи средата на периода за тяхното постигане", заяви президентът.

Държавният глава ръководи българската делегация и представя страната ни в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Той ще направи изказване в рамките на общия дебат, чиято тема ще бъде „Възстановяване на доверието и глобалната солидарност: ускоряване на действията по Дневен ред 2030 г. и неговите цели за устойчиво развитие за постигане на мир, просперитет, прогрес и устойчивост за всички“.

В делегацията е и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.