Радев: Заповедта за мобилизация в Русия е заплаха за сигурността

Решението на руския президент за частична мобилизация ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Това заяви президентът Радев, след свиканата от него консултативна среща. На нея бяха обсъдени последиците от ескалацията на войната в Украйна.

Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война да се разиграва ядрена заплаха. Колкото и абсурдна да е тя, не може да бъде пренебрегната, каза още Радев.

В дискусията на "Дондуков" 2 участваха служебният премиер, вицепремиери и представители на службите.

Въпреки че няма пряка заплаха за националната сигурност, България работи за укрепване на своя отбранителен капацитет и ще продължи да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО, каза Радев.

"Разумът отстъпва на оръжията. Решенията на президента на Русия за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици". Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива у нас, каза още президентът.

Провеждащите се референдуми в източна Украйна са правен абсурд, заяви още Румен Радев. "Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае".

"Като отговорен член на ЕС България подкрепя санкционната политика“, заяви държавният глава. Според него Европа трябва да търси ефективни механизми за минимизирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

"Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени“, заяви Радев.

Радев призова партиите, които се борят за доверието на гласоподавателите на вота на 2 октомври, да мотивират българските граждани да отидат до урните и повтори, че на страната ни е нужно редовно управление и работещ парламент.