Първи искри между президента и премиера

Първи искри между президента и премиера. Този път по темата "Македония".

Според президента Румен Радев посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е било прибързано. Това обяви той пред журналисти, преди участието си в "The World Ahead 2022", организирано от изданието "The Economist" в София.

"Посещението на премиера беше прибързано, аз съм имал откровени разговори с него", каза Радев. "Важно е българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск".

"Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен предварителен сигнал може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна", заяви Румен Радев.

В отговор на думите на президента, Кирил Петков каза:

Ние сме загубили 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло. Не аз като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход. Съжалявам, че сме изпуснали толкова години. Аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение”.

Хубаво е, че външната политика на България и РСМ зависи от министър - председателя и МС на двете страни- каза Кирил Петков.

Вярвам, че ако не искаме Балканите да останат най-бедното, най-корумпираното, най-некоординираното място в Европа, подходът трябва да бъде сменен на база добросъседство и икономическо развитие”, каза още премиерът.