Проф. Аргирова- вървим към най- неприятния сценарий

„Няма втора вълна на епидемията, все още сме в първата и имаме много огнища, от които вирусът може да се разпространява.

Устремяваме се бурно към най-неприятния от всичките сценарии- каза за БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология .

Това е като една тлееща жарава, която ще остане .Тези малки огнища ще се разгорят отново, ако не спазваме мерките и трудно ще победим коронавируса .

По думите ѝ, в началото на есента, когато започнат настинките, ще бъде трудно да се направи диференциалната диагноза между грипа и коронавирусната инфекция и това ще бъде много голям проблем.

„Коварството на това заболяване се крие в това, че дни след заразяването човек може да бъде абсолютно здрав и на осмия-деветия ден да се почувства зле . Все още можем да ограничим заразата. Но трябва всички да се включат в това . Липсата на лекарство пречи да се проявят още повече мутации. Лекарственият натиск върху вируса ще причини още повече мутации и не знаем накъде ще избие“.

Важно да е да се спазват дисциплина и дистанция. Ще се преборим и с това, но нека жертвите са по-малко -призова проф.Аргирова в интервю за БНР.