Рашков: Има лице от "Булгаргаз", срещу което ще се повдигне обвинение

МВР разследва газовата криза.

Образувано е досъдебно производство за газовата криза и цените на синьото гориво, като се събират доказателства. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков.

Министърът на вътрешните работи обвини държавната фирма "Булгаргаз" в неправомерни действия, довели до високите цени на природния газ в България.

"Това е държавна фирма, за която тегнат съмнения, че е работила против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса в нашата страна и най-жалкото е, че е работила против интересите на обикновения български гражданин" - каза Рашков.

Започнало е разследване дали цените са причинени от международна конюнктура или от лични интереси на заинтересовани.

"За момента мога да ви кажа с голяма степен на увереност, че има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение, надявам се в най-скоро време, но това е въпрос, който ще реши следващият екип. Дали, подчертавам още веднъж и изрично, ще се съберат достатъчно доказателства, за да може да се обвинят и други длъжностни лица, е въпрос на разследване. Твърде рано е още да прогнозираме".

На въпрос Николай Павлов ли е това лице, Рашков отговори:

"Доближавате се до истината".

Той обяви, че се разследва и поведението на КЕВР.

"В момента се извършват процесуално-следствени действия по отношение на експерти от тази независима комисия и се придобиват съответно документи, които да се включат в доказателствения материал по досъдебното производство и по него се работи изключително активно"- каза Рашков.