Статул Карабашев: Размисли

СТАТУЛ КАРАБАШЕВ

дългогодишен журналист в БНТ , БНР, ТвЕвропа,

кореспондент на БНТ в Германия, съветник в Прессекретариата на Групата на ЕНП в Европейския парламент в Брюксел.


Живея в Сараево и мога да кача много мои снимки, показващи нагледно, докъде може да доведе една абсурдна, безумна и необяснима гражданска война в центъра на Европа (1992-1995 г.) Всъщност снимките ми изобщо не са достатъчни (те са само видимата страна), за да се добие и бегла представа за последиците и разрушенията от човешката лудост, защото са чудовищни! За любознателните има изписано много по тази тема.

И не е лошо, всички, замаяни от отровата и мъртвешките символи на едно Отровно трио, възторгнати от щедростта и ентусиазма на един Череп, подвели се от обещанията на един размахан юмрук и подлъгани от болезнените амбиции на провалени политици за власт, да се замислят, докъде могат да ескалират нещата в България, вследствие на неразумните им действия. Защото мирният протест е едно, а противозаконните блокади, барикади, чупене на коли и разрушения- друго. А и подбудителите заплашват с ескалация, метеж, бунт, народно възстание.И това може да подпали страната.

Сега в Босна и Херцеговина мнозина от останалите живи си скубят белите коси, как са могли да вземат участие в подобно братоубийствено клане, но няма кой да върне 100-те хиляди жертви, повечето от които младежи, жени, деца!