Разпети петък е

Разпети петък е сред най-важните дни в християнския календар.

Това е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Велики петък е най-тъжният ден за християните, ден за смирение.

В петия ден от Страстната седмица Иисус е обвинен, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Предаден е на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски, който смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: "Разпни го, разпни го". Това са същите хора, които в неделя са го посрещнали в Ерусалим с цветя и викове в екстаз "Осанна, Осанна"/Спаси ни/.

Пилат си измива ръцете, за да не падне кръвта на Христа върху него и Го предава на войниците. За присмех те слагат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота - място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота.

Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници.

На този ден в храмовете се извършва опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Исус Христос. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода.

На Велики петък сутринта се изнася Христовата плащаница, в която тялото му е било завито след свалянето от кръста. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата - парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.

В наши дни плащаницата обикновено се поставя на маса и православните християни минават под нея. Вечерта се извършва Опелото Христово, на което се съпреживява смъртта му.