Трусове във "Възраждане" и БСП

Трусове в опозицията, след избора на каднидата на ПП-ДБ-"Спаси София" за председател на СОС в четъртък.

Цветомир Петров бе избран с гласовете на 47общински съветници. Веднаха след това "Възраждане" изключи от редовете си 4-ма, заради подкрепата им за кандидатурата на ПП-ДБ-СС.

Вчера от партията излязоха и трима депутати - Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев. Това обяви лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов на брифинг в НС.

Причината – те са номинирали четиримата общински съветници от формацията, които подкрепиха с гласовете си временния председател на СОС. Според Костадинов тези четирима души са предпочели да изберат финансови стимули пред честта и каузата на "Възраждане“. По думите му това тяхно решение рефлектира и върху партийната организация.

Решението на групата беше те да бъдат изключени, тъй като отказаха да се оттеглят сами, каза Костадинов.

Изключените от "Възраждане" общински съветници заявиха в позиция, че от 9 февруари 2024 година, те са четирима независими общински съветници до сформиране на група в СОС.

„Ние, напусналите групата, с цялата си отговорност съдействахме за „отпушването“ на работата на съвета, водени от желанието си да работим за София и столичани, и решаването на техните проблеми, за което бяхме обвинени във всички смъртни грехове от бившите си съпартийци“, отбелязват общинските съветници.

БСП също се разграничи от действията на общистнските си съветници, които подкрепиха Цветомир Петров за временен председател на СОС. Това бе съобщено в позиция на Изпълнителното бюро на БСП.

„Те вече не представляват БСП, а само себе си и носят лична отговорност за действията си в СОС“, се подчертава в позицията на БСП.