Рекорден брой заразени това денонощие , затварят джамиите за Рамазан

Рекорден брой са заразените с коронавирус за денонощието у нас . COVID-19 е открит у 66 души. 29 от тях са приети в болница.

Така броят на регистрираните става 1081, увеличението спрямо предишния ден е със 6,5%, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Сред новите случаи има 5 деца - в Плевен две момичета на 2 и 9 години, в Кюстендил две момчета на 3 г., едното прието в болницата в Дупница, и в Пазарджик - едно момче на 2 г. настанено в болница.

190 са излекуваните пациенти, през последните 24 часа са починали още трима - общият им брой вече е 50.

Във връзка с мюсюлманските празници в България, Главно мюфтийство издаде заповед и се затварят храмовете. Молитви ще се предават по интернет, няма да има посещения, обяви проф. Мутафчийски .

От мюфтийството са препоръчали още раздаването на храна по време на свещения за мюсюлманите Рамазан да включва само пакетирани, с възможност за дезинфекциране продукти. Традиционните събирания на хората на ифтар- вечерята да бъде в най-тесен кръг. Според Външно министерство се готвят големи пътувания от Турция, с редовни линии. Ще призовем да се преустановят тези пътувания, каза още ген. Мутафчийски.