Ще стане ли "Света София"джамия?

Съдбата на "Света София"в Истанбул - дали да остане музей или да бъде превърната в джамия ще е ясна до 15 дни , съобщи вестник "Daily Sabah".

Държавният съвет - най-високият административен орган на Турция - заяви, че ще вземе решение в рамките на следващите 2 седмици.

На 24 ноември 1934 г. Министерският съвет на Турция решава "Света София", която е построена като християнска базилика, а след завоюването на Константинопол от Османската империя е превърната в джамия, да се трансформира в музей. Решението е подписано от Ататюрк . Този статут се запазва до наши дни.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в стремеж да мобилизира електората си, чиято подкрепа намаля във връзка с икономическите трудности заради коронавируса, изведе отново на дневен ред проблема за отмяна на статута на "Света София" като музей и превръщането й в джамия, където да се изнасят масови мюсюлмански молитви (намаз).

Преди време Ердоган зяви : Превръщането на "Света София" в музей е "много голяма грешка", с което даде старт на кампанията за трансформирането й от музей в джамия.

В навечерието на очакваното решение държавният секретар на САЩ Майк Помпейо прикани "турските власти да запазят "Света София" като музей, като илюстрация на ангажимента им да уважават културните традиции и богатата история, които са оформили турската република, и да гарантират, че "Света София" ще остане отворена за всички".