Напрежение на протеста пред Руската църква

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, на "Атака" Волен Сидеров и пиара Евгени Минчев протестират пред Руската църква.

Според Офнюз, наскоро Евгени Минчев е започнал работа в централата на Атака.

Десетки софианци излязоха днес на протест срещу затварянето на църквата, след изгонването на руски духовник Васиан Змеев на 21 септември.

Бул. "Цар Освободител" е затворен, а на тротоара пред Руската църква беше отслужен молебен за отваряне на храма.

На 16 септември Северна Македония изгони трима руски дипломати и един руски свещеник заради шпионаж в полза на Русия. Свещеникът е предстоятелят на Московската патриаршия в София - Васиан Змеев.

След доклад на ДАНС, на 21 септември България експулсира висшия руски духовник Васиан. Заедно с него страната ни напуснаха и двама служители на светата обител, които са от Беларус.

Както вчера стана ясно от думите на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, с арестантска кола са били откарани до домовете им, за да съберат вещите си, а оттам до границата със Сърбия.

Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София затваря вратите си. Това съобщиха на 22 септември от Външното министерство на Русия.

Днес русенският митрополит Наум призова българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит да се разпореди храмът "Свети Николай Мирликийски" в София, известен още като Руската църква, да бъде отворен като се възстановят и богослуженията в него.

Тя е собственост на Бълграската православна църква, написа русенският митрополит.

Наум нарича недопустимо "заключването на храма от странични лица", след като ДАНС нареди експулсирането на трима свещеници – Васиан и двама беларуси, които са част от подворието на Руската православна църква в София.

"През последните години българските свещеници по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно", написа митрополит Наум.