Папата прие председателя на парламента

Папа Франциск прие председателя на парламента Росен Желязков и българската официална делегация, която е в Рим, за 24 май.

В групата са представители на всички парламентарни групи в 49-то НС, представители на БПЦ и Католическата църква у нас.

Росен Желязков подари на папата икона на св. св. Кирил и Методий и техния ученик св. Климент, извезана със златни и сребърни конци. Тя изработена от двете сестри в Асеновград, които през 2019 г. извезаха омафора, който папата получи при посещението си в България.

"Папа Франциск е скромен човек и сме се съобразили с това. Човешка творба, красиво и ръчно направена", обясни Желязков подаръка. Папата пък му е подарил пластика на цвете и гълъб, разкъсани от кръст, с посланието, че мирът и човешките взаимоотношения са много крехки и трябва да се пазят.

Желязков се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Подаръкът за него е албум "История на Българската православна църква". Според него "този разговор бе определен като по-политически." Много добре бяха запознати с последните събития в политическата ситуация у нас и поощриха процеса за нормализация на политическия живот, каза председателят на НС.

В Деня на св. св. Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”, където е гробът на св. Кирил, митрополит Антоний отслужи тържествена православна литургия на български език.

През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги.