Желязков: Няма да сваляме кабинета, готвим се за ротация

"Няма да съборим кабинета, ние се готвим за ротация". Това обяви председателят на НС Росен Желязков за Нова тв.

В началото Кирил Петков го каза: "Ние ще правим не коалиция, а ротация, защото си нямаме доверие". И всъщност тази аксиома като че ли я забравихме. И изглеждаше, че ротацията безпроблемно ще се случи в първата половина на март, но от няколко дни това не изглежда толкова безоблачно. Дължи се на новия сюжет, който колегите от ПП внесоха. Това коментира Желязков тази сутрин.

"ДБ има доста балансирана и отговорна позиция. Те нямат мнение, защото тук сякаш този казус с желанието на премиера да продължи като външен министър първоначално изглеждаше като лично, а след това се облече в партиен контекст", каза още Желязков.

Според него е "нежелателно" да се правят избори при ротацията. "Това е нашето разбиране – минимални промени, ако трябва изобщо да има промени, защото трябва да има устойчивост”, заяви Желязков.

Външният министър в момента трябва да продължи да съвместява тези функции, защото външнополитическата дейност в момента е успешна. "След 9 месеца отново да има същото преобръщане е абсолютно нелогично за една консервативна система, каквато е МВнР”, допълни Желязков.

„Искаме по-малко сътресения в изпълнителната власт, с оглед на желанието изпълнителната власт да бъде достатъчно устойчива, за изпълнява приоритетите”, допълни председателят на НС. Той оцени като предизборен ход желанието на ПП-ДБ да получат поста на външен министър, с оглед на предстоящите избори за Европейски парламент.

„По-скоро ултиматумът идва от тяхна страна, докато ние заявяваме, че ако ще правим избори, най-добрият момент ще бъде заедно с европейските”, заяви Желязков.

Ние подкрепяме голяма част от министрите, защото считаме, че имат необходимата експертиза, каза председателят на НС.

Той обяви, че след ротацията ще продължи да бъде депутат в парламента.