Трусове в РСМ за "френското предложение"

В РСМ емоциите са в доста по-голяма степен, отиват към обсесия. Проблемът с евентуалния старт на преговорите наистина е тема №1.Това каза в интервю за БНР Маринела Величкова, кореспондент на БТА в Скопие.

Стратегията на правителството е да се запази максимална конфиденциалност както за двустранните разговори с България, така и за тези на европейско ниво и по отношение на съдържанието на документите. Затова, според Величкова в македонските медии се обсъжда това, което е известно от българските медии.

Вече има три партии, които са заявили, че не приемат френското предложение и заплашват да напуснат правителството. Но важен фактор в парламента и управлението на Северна Македония са албанските партии и дори някои коалиционни партньори да не гласуват "за", има вероятност с гласовете на албанските партии предложението да мине.

Не е изключено обаче да се стигне до предсрочни избори и в Северна Македония.

"Опозицията доста отдавна подгрява манджата за предсрочни избори. Страната изпадна в ступор след "френското предложение", защото за първи път на масата беше поставено нещо ясно и конкретно, върху което да се мисли", коментира журналистът от БТА.

Според нея френското предложение и в Скопие ще се превърне в ябълката на раздора.

"Тук оставаха с впечатление, че натискът е само и единствено върху България. Управляващите в РСМ успяха да доубедят останалите в това, масово беше останало впечатлението, че РСМ овладява процеса по начин, по който всички нейни искания ще влязат в онова посредническо предложение и начина, по който ЕС ще помогне в медиацията между двете държави. Сега изведнъж се оказа, че това предложение съвсем не изглежда така и това подсили истерията."

На митинг преди дни лидерът на опозицията Мицкоски дори обяви, че предложението на ЕС предвижда "българизация на Македония".