Румен Ненков: Проектът е политическо решение, под натиска на протестите

РУМЕН НЕНКОВ

бивши член на Конституционния съд, два пъти в състава на ВСС, бивш член и зам.председател на Върховния касационен съд

ЗА ПРОЕКТА НА НОВА КОНСТИТУЦИЯ

Без подкрепата на 120 депутати - е просто работен документ

Проектът за нова Конституция е политически акт. Това все още е работен документ и няма какво още да обсъждаме.Той е разпространен само по медиите , би се институционализирал когато се коригира, поправи, чуе се мнението на специалистите и бъде подкрепен от 120 депутати.

Без тези подписи е един работен документ.

На 2-ри септември , доколкото си спомням , ще бъде направен опит да се съберат тези подписи. Ако се получи съгласие , той не обвързва това НС. Може и да се разберат вместо нова Конституция да се направят промени в сега действащата, нещо което експертите винаги са искали. Но сега не е времето на експертите , а на политиците.

Това е една уникална възможност, следващите избори, които ще са не по-рано от декември и не-по-късно от март да са избори за ВНС , което да приеме нова Конституция или да промени сегашната и да работи и като обикновено събрание като избере правителство- каза бившият конституционен съдия Румен Ненков.

ЗАЩО В ТОЗИ МОМЕНТ

Политическото решение за нова Конституция е под натиска на протестите . Да се върнем малко назад- протестиращите поставиха въпроса не само за рестарт на държавата а и за ВНС.

И партията, която има мнозинство в Парламента каза „ние сме готови“. И аз не разбирам защо е тази съпротива сега, след като всичките тези въпроси ще решава не този парламент, а следващият.

Когато се внесе проект за нова Конституция - следващото ВНС няма да е обвързано с този проект, а може да приеме каквото поиска.

А ако се предложат промени в сега действащата конституция ,те трябва да се спазят , аз като експерт предпочитам този вариант, но това предполага някакво съгласие между политическите сили.

Да се съгласим на по-малкото, да направим 7-8 полезни за обществото промени-каза Румен Ненков.

Защото не знам протестиращите не се ли притесняват от състава на следващото НС, то ще решава , не сегашното.

Има една минимална възможност изборите да бъдат за ВНС, а не за нормално. Моите прогнози са ,че няма да има ВНС в обозримо бъдеще.

Аз не разбирам позицията на президента, който казва „ние имаме проект но нямаме доверие на това НС“. Добре, ако няма доверие на парламента, няма ли доверие на правната общност? Да видим, да обсъдим, да използваме това време. Аз смятам,че понякога ние българите ставаме врагове сами на себе си . Ставаме едно много разделено общество- казва съдия Ненков.

Критикувам и действията на гл.прокурор и правителството.

ЗАЩО ЗАПОЧНАХА ПРОТЕСТИ

Протестите бяха съчетани с 4-ри събития:

Първо –непремереното действие на прокуратурата при влизането в президентството, което е символ на държавността-казва Румен Ненков.

Второ- задържането на Божков, което беше изиграно малко като слон в стъкларски магазин.

След като едно правителство признава, че един човек е станал милиардер ,но дължи за 5 години 700 млн. данъци , финансовият министър трябва да бъде веднага отстранен. Не може да не следиш най-големия си данъкоплатец, следиш дребните, а него не. И сега Божков от една чужда държава обяви революция. Друг е въпросът защо беше оставен да отиде там- казва бившият конституционен съдия.

Третото е положително- влизането на България в „чакалнята“ на Еврозоната

И четвъртото- световната лудост след пандемията и протестите в САЩ. И там, а вече и у нас гледам едни млади хора ,които мислят че правят историята , правят клипове с личните си телефони как протестират….

Но дали това не е една самозаблуда си мисля? И като прочетох книгата на Георги Господинов“Времеубежище“, там има една глава “Революция от статисти“, си мисля дали не сме статисти в един план на други хора, с не толкова чисти помисли…И дали не сме изправени пред поредната битка за власт, а не битка за право?

ЗА И ПРОТИВ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ТЕКСТОВЕ

Нужна е тотална реформация на Висшия съдебен съвет, това може да стане само с ВНС-смята като експерт Румен Ненков.

Двата съвета- на съдии и прокурори в проекта са добър вариант! Дори е пропуснато и финансовото разделение. Аз съм бил във ВСС два пъти, избран от съдиите, и винаги е имало напрежение между гл.прокурор и съдиите и заради финансовия ресурс.Мисля, че функциите ни са различни. Съдът правораздава и трябва да стой по-отдалечено от изпълнителната власт, за разлика от прокурорите-смята Румен Ненков.

И това няма да повлияе на разделението на властите. Самият КС е казал, че между властите не може да има китайска стена. Дори в САЩ и в модерните европейски конституции вече принципът е на" взаимни проверки и баланс", а не тотално разделяне. То никъде не съществува тотално разделение.

Аз не съм привърженик на намаляването на броя на депутатите.Това пак идва от протестиращите. Слави Трифонов дори направи референдум….

Може да се мисли за някакво намаляване на броя от 240 на 200, но 120-в никакъв случай.

Това би означавало , че хората с пари ще манипулират по-лесно изборите , особено ако са мажоритарни. А и много хора, дори такива като мен, които още търсят кой е добрия, ще останат без политическо представителство-казва още Ненков.

Въпросът с Великото нарадно събрание е много спорен.Такова събрание има само в Турция. В Европа няма ВНС!

Съображенията сега са да не може лесно да се сменя формата на управление.

Един вариант е да остане ВНС,но да се извади смяната на формата на управление. Може да се въведе и референдум като потвърждаващ решението на едно обикновено НС.

Аз не съм привърженик на ВНС.То е много тромава институция.

Мисля , че няма да има нова Конституция. От моя гледна точка, това е по-скоро използване на човешките илюзии-казва бившият конституционен съдия Румен Ненков.