Салман Рушди е на командно дишане

Намушканият с нож писател Салман Рушди, е поставен на апаратно дишане.

"Новините не са добри. Салман вероятно ще загуби едното си око, нервите на ръката му са прекъснати, прободен е бил и черният му дроб, който също е увреден", съобщи импресариото на писателя Андрю Уайли, цитиран от Ройтерс.

Междувременно полицията в щата Ню Йорк идентифицира самоличността на нападателя - 24-годишен мъж от Ню Джърси. На брифинг за медиите бе съобщено, че той се казва Хади Матар и е разполагал с пропуск за събитието, на което беше нападнат Рушди. Предполага се, че е действал сам, но въпреки това ще бъдат направени допълнителни проверки, за да е сигурно, че няма съучастници.

Органите на реда посочиха, че хора от публиката в залата са повалили заподозрения на земята, след което той е бил задържан от полицията.

Репортерът Джошуа Гудман, който е кореспондент на Асошиейтед прес за Латинска Америка и живее в Маями, присъствал на лекцията на Салман Рушди, когато писателят бил нападнат и намушкан с нож на подиума.

"Не можех да повярвам какво се случва, само така мога да го опиша", каза Гудман. "Това беше последното място на света, на което очакваш да се случи подобно нещо."

Институтът е на над един век и се намира на повече от час от най-близкия голям град Бъфало, щата Ню Йорк. Комплексът на института предоставя уединение през лятото за духовни размисли или за образователни цели като летни лагери. Гудман е един от общо 13 души, дошли със семействата си и наели къщи на територията на комплекса за седмица.

Заплахите срещу британския писател от индийски произход Рушди - за чиято глава е обявена награда от 3 милиона долара и който прекарва години наред, укривайки се, не са забравени. Някои от зрителите дори се шегували нервно, че не искат да са на първия ред, по време на лекцията му. Но на това място, където много от семействата дори не заключват вратите си нощно време, мерките за сигурност почти изцяло липсват, каза журналистът от АП Гудман.

Рушди седнал и тъкмо бил представен от организаторите, когато нападателят се качил на подиума и го атакувал. От мястото, където бил, Гудман не можел да види със сигурност дали бият, или намушкват Рушди с нож, докато не видял кръвта.

"Беше миг на ужас", разказва той. "Никой от публиката не можеше да повярва какво се случва."