В Русия гласуват на референдум за оставане на Путин на власт до 2036 г.

Пети ден в Русия продължава общонационалното гласуване на предложените от президента Владимир Путин конституционни промени. Вотът трябва да приключи на 1 юли.

Активността до момента е над 37%, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Общоруският център за изучаване на общественото мнение публикува данни от екзитпол, според които 76% от гласоподавателите подкрепят конституционните промени, а 24% са против. Форматът на гласуването е необичаен. То продължава една седмица. На територията на цялата страна са открити над 90 000 избирателни участъка, които работят всеки ден от 8 до 20ч. За спазването на процедурата следят представители на Руската обществена палата.

Няма чуждестранни наблюдатели, нито наблюдатели от политическите партии.

Промените в основния закон са 206 на брой и трябва заедно да бъдат подкрепени или отхвърлени от гражданите.

В ефира на държавните телевизии министри, депутати, политолози и известни публични личности агитират в полза на конституционните поправки, изтъквайки важността им за бъдещето на Русия.

Интересното е , че в ефира на държавните медии изобщо не се обсъжда най-важната поправка , тази която позволява на Владимир Путин да се кандидатира за президент още два пъти и след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г.Това на практика го прави несменяем .В момента Владимир Путин е на 67 години.