Скандално: Русия иска изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния

Русия поиска изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния да бъдат изтеглени. Предложението е за гаранции сигурност, казаха от руското Министерство на външните работи за БНР.

На въпрос на БНР какво означава конкретно за България и Румъния руското предложение за връщане на силите и средствата на НАТО към конфигурацията от 1997 г. от министерството посочват следното:

„Споменатият от вас опорен елемент на нашите инициативи е формулиран пределно ясно и не допуска двойствено тълкуване. Става дума за изтегляне на чуждестранните сили, техника и оръжие и други стъпки с цел завръщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на страните, които тогава не са били членки на НАТО. Към тях се отнасят България и Румъния“.

Другите две ключови предложения на Русия са - отказ от разполагане на ударни системи в непосредствена близост до руските граници и прекратяване на по-нататъшното разширяване на Алианса на изток.

Впърсите са били изпратени от БНР на външния министър Сергей Лавров преди голямата пресконференция на 14 януари, но така и не са били зададени в залата. Сега руското външнополитическо ведомство публикува на официалната си интернет страница писмени отговори.

Опозицията от ГЕРБ поиска среща в НС с премиера Кирил Петков, с външния и военния министър, за да "обсъдим заедно заплахата за националната сигурност на България". Това обяви в позиция председателят на ПГ Десислава Атанасова.