Русия изтегля войските си от границата с Украйна

Русия прекратява от утре военните учения в Южния и Западния военен окръг, обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу. Това означава изтегляне на струпаните по границата с Украйна руски войски.

Сергей Шойгу пристигна на полуостров Крим, за да наблюдава мащабните учения на руските военни.

След приключването на маневрите той заяви, че целите са били изпълнени и войските са демонстрирали способността си да защитят страната.

„В тази връзка реших да завърша проверовъчните мероприятия в Южния и Западни военен окръг и войските да пристъпят от 23 април към връщане в местата на постоянна дислокация“, каза министърът.

Шойгу съобщи за повишена военна активност на НАТО в близост до южните граници на Русия.

„Внимателно следим прехвърлянето на войски на Алианса в района на предстоящите учения „Defender Europe 2021“. В Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България са създадени координационни центрове, които осигуряват посрещането на войските на НАТО и на товарите. Една от основните коалиционни групировки на войските на НАТО се разгръща в черноморския регион“, каза той.

Министърът на отбраната разпореди на подчинените си да продължат наблюдението на района на натовските учения и да имат готовност да реагират незабавно в случай на неблагоприятно развитие.