Руска провокация, този път за 24 май

Руска провокация, този път по случай 24 май?

Въпросът идва заради изложбени пана пред Руския информационен център в София по случай празника.

Във въпросната изложба светите братя Кирил и Методий, чието дело почитаме, са представени като "реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия". Приносът на България в нея изобщо не се споменава.

"Става дума за откровени лъжи. Като специалист и учен, който се занимава с история на българския език и специално с пространните жития на светите братя Кирил и Методий, мога да кажа, че тук са написани откровени лъжи, които в науката никой вече отдавна не говори. И не става дума за незнание. Според мен става дума за целенасочена манипулация. Просто са написани неверни неща, от желание да се представят по различен начин"- казва за "Фокус" доц .Ваня Мичева от Института за български език към БАН.

През 9 век, когато Кирил написва азбуката , "славянски" език е всъщност българският . Диалект на българския език , според всички научни източници и компетентни учени , тогава са говорели и хората в Солун, където са родени двамата братя. Това е техният роден език - диалект на българския. Всъщност става дума за югоизточен български диалект , близък до рупските Родопски говори . Самото название "български "едва в края на 9 и 10 век започва за замества "славянски"- обяснява още специалстът по български език и история доц. Мичева за Агенция "Фокус".

Кирил и Методий никога не са създавали църковнославянски език. Те са създали и разпространили старобългарски книжовен език .Това е истината и никога не са ходили в Русия - казва доц.Ваня Мичева.

снимка: в."Дневник"