Руският премиер е с коронавирус, в Ню Йорк спират метрото през нощта

Заразените с COVID-19 по света са 3 275 475, оздравелите надхвърлиха милион, а 231 575 души са починали досега.

Сред инфектираните в Русия е и премиерът Михаил Мишустин, който съобщи лично, че се е заразил с коронавируса. От днес 54-годишният Мишустин ще е е изолация, а задълженията му временно поема вицепремиерът Андрей Белоусов.Хората,контактували с руския премиер също ще бъдет изолирани.

Общият брой на заразените в Русия е 106 498, починалите досега са 1073. Президентът Владимир Путин предупреди, че пикът на пандемията все още не е настъпил. Той нареди гражданите да останат в режим на социална изолация до 11 май, след като общият брой на заразените с коронавирус в страната надмина този в Китай, предава Bloomberg.

"Успяхме да забавим епидемията. Пикът все още не е достигнат. Изправени сме пред най-интензивния етап на борбата срещу епидемията", каза Путин по време на видеоконференция във вторник.

Той също така нареди на правителството да подготви план за постепенно премахване на ограниченията още от 12 май, и каза, че министрите трябва да изготвят допълнителни програми за подкрепа на икономиката.

В Съединените щати за последните 24 часа бяха регистрирани нови 2053 смъртни случая от новия коронавирус, съобщи университетът "Джонс Хопкинс". Общият брой на починалите в САЩ е вече 62 906. Броят на далите положителна проба за коронавирус в Съединените щати е над един милион души.

Съединените щати са страната с най-много смъртни случаи от коронавируса. Следват Италия (с 27 967 починали), Великобритания (26 711), Испания (24 543) и Франция (24 376), уточнява БТА.

И докато в Европа повечето страни са в етап на отслабване на ограничителните мерки, в мегаполиса Ню Йорк ще спират метрото през нощта за дезинфекция. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм пък нареди вчера плажовете в Ориндж Каунти да бъдат затворени, след като на тях миналия уикенд се струпваха хора в нарушение на правилата във връзка с коронавируса, предаде Ройтерс.

Очаква се Япония да удължи извънредното положение - засега до 6 май, в началото на следващата седмица. Премиерът Шиндзо Абе заяви, че завръщането към нормалния живот ще бъде трудно. Правителство призова хората да си останат у дома по време на дългия празник Златна седмица, през който обикновено се стига до пик на пътуванията.