Санкции на САЩ срещу Русия заради Навални

Финансовото министерство на САЩ наложи санкции на седем руски официални лица, заради опита за отравяне на опозиционера Алексей Навални, съобщава БТА.

Санкционирани са шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, първият заместник-ръководител на администрацията на президента Сергей Кириенко, генералният прокурор Игор Краснов, ръководителят на Федералната служба за изтърпяване на наказания Александър Калашников, началникът на управлението по вътрешна политика към руския президент Андрей Ярин и заместник-министрите на отбраната Алексей Криворучко и Павел Попов.

"Използването на химически оръжия от Кремъл за запушване на устата на един политически опонент и сплашване на други показва явното му пренебрежение към международните норми", заяви министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Франс прес.

Санкциите включват замразяване на авоари на територията на САЩ. Това са първите обявени от САЩ мерки срещу Русия от встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън на 20 януари.

Говорителят на Белия дом Джен Саки повтори призива на САЩ за освобождаване на Навални, който от неделя излежава присъда от две години и половина затвор в наказателна колония на 200 км източно от Москва.