22-годишната Анжелина Манго спечели "Санремо"

Анджелина Манго спечели 74-ия фестивал на италианската песен "Санремо". В конкурсната програма участваха 30 изпълнители.

Дебютантка на фестивала, 22-годишната Анджелина Манго спечели статуетката "златна палма и лъв" с песента La noia (Скука). Тя спечели наградата и за музика.

"Вие сте луди!", заяви на сцената Анджелина, дъщеря на покойния певец Манго, при получаването на статуетката от творческия директор и водещ на феста Амадеус и специалния ководещ за вечерта Фиорело.

На второ място в театър Аристон в Сан Ремо остана рапърът Джолиер. Той се представи с песента "Аз за теб, ти за мен" ("I p' me, tu p' te"). Джолиер пее на неаполитански диалект.

Той спечели 60 процента от вота на телевизионните зрители, докато за голямата победителка Анджелина Манго гласуваха само 16% от тв аудиторията.

Трета е Анализа с "Искрено" ("Sinceramente").

снимка: Джолиер

В допълнение във финалната вечер бяха раздадени още няколко награди, носещи името на покойни италиански музикални звезди.

Анджелина Манго получи и наградата на името на Лучо Дала, присъждана от журналистите, отразяващи фестивала, както и наградата на името на Джанкарло Бигаци, присъждана от оркестъра на фестивала за най-добра музикална композиция, отбелязват италиански медии.

Лоредана Берте получи наградата на музикалните критици за песента си „Pazza" („Луда"), която носи името на покойната й сестра Мия Мартини.

74-ят фестивалът "Санремо" премина при изключителен зрителски интерес с връх от 68% гледане, с участието на 170 музиканти и певци в кавър надпреварата.

Между 10 и 12 милиона зрители са гледали шоуто всяка вечер, продължаващо доста след полунощ. Финалната вечер е била гледана от над 13 милиона зрители.

Водещ и творчески директор на фестивала за поредна година беше Амадеус. Всяка вечер той имаше и ководещи като Фиорело, Лорела Кукарини и музикантът Марко Менгони, спечелил "Санремо" миналата година. Сред специалните гости на фестивала бяха Ерос Рамацоти, Джани Моранди, футболната звезда Златан Ибрахимович и италианската скиорка Федерика Бриньоне.