Демократите с реално мнозинство в Конгреса на САЩ

Джорджия гласува на балотаж за Сената н САЩ. Демократическата партия на президента Джо Байдън затвърди контрола си в горната камара на Конгреса.

На произведения вчера балотаж демократът Рафаел Уорнок запази мястото си в Сената, след като победи републиканеца Хършъл Уокър, бивша звезда в американския футбол, чиято кандидатура бе подкрепена лично от предишния президент на САЩ Доналд Тръмп.

До балотажа се стигна, след като никой кандидат не премина прага от 50 процента на междинните американски избори в началото на ноемви. Южният щат Джорджия някога бе бастион на републиканците, днес вече клони към демократите.

Демократите си осигуриха контрола върху 100-членния Сенат още на първия тур на междинните избори като спечелиха 50 места. При равен брой гласове решаващата дума в горната камараима има вицепрезидентът - сега Камала Харис от Демократическата партия. След балотажа партията на Байдън вече има и реално мнозинство от 51 мандата и ще могат да определят по-лесно дневния ред, както и да контролират комисиите към горната камара на Конгреса.

Показателно за големия залог на балотажа е, че това беше най-скъпият дуел на междинни избори в историята - в кампанията бяха налети общо близо 400 милиона долара, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Очаква се точно Джорджия да играе ключова роля на следващите президентски избори през 2024 г. Въпреки пробива на демократите сега, щатът си остава спорен, като осем от 14-те избрани политици в новия състав на Камарата на представителите ще бъдат републиканци.

На междинните избори на 8 ноември чернокожата Стейси Ейбрамс, смятана за една от изгряващите звезди на партията на Байдън, не успя да измести белия републиканец Брайън Кемп от поста губернатор на Джорджия.