Байдън: Путин ще предприеме действия в Украйна

Джо Байдън заяви, че Русия ще постави Запада пред изпитание и че според него руският му колега Владимир Путин ще предприеме действия в Украйна. Американският президент каза това по време на близо двучасова пресконференция за първата година от мандата му.

По време на ПКФ той е отговорил на въпросите на 24-ма репортери, информират от администрацията.

Каквото и да е влизане на руски военни в Украйна ще се разглежда като „подновена инвазия, която ще бъде посрещната с бърза, неотстъпчива и обединена ответна реакция от САЩ и съюзниците“, казаха още от Белия дом.

В същото време Москва отрича, че планира навлизане в Украйна въпреки струпването на нейни войски по границата.

Освен темата за Украйна, на пресконференцията в Белия Дом Байдън засегна вътрешнополитически теми.

Той отвърна на обвиненията, че е не е изпълнил поставените от него големи обещания като на няколко пъти каза, че е постигнат голям напредък. За пример президентът даде приетите план за икономически стимули и двупартийния закон за инфраструктурата.

Като успех се отбелязва и увеличаването на броя на ваксинираните срещу Covid-19, както и ниската безработица.

Някои инициативи на президента, като плана за социални програми и климатичните промени, както и изборна реформа не намират засега достатъчна подкрепа в Конгреса. Президентът заяви, че е готов да направи компромис с части от предложенията.

Допитване на „Галъп“ посочва, че първата година от мандата на Байдън е започнала с рейтинг на одобрение от 57 и приключва с 49 процента. Според „Галъп“ от Втората световна война досега само Доналд Тръмп е имал по-нисък рейтинг през първата си година като президент.

Байдън стана президент по време на пандемия, лоши икономически показатели и по думите му заплахи за американската демокрация.

Анализатори определят заплахите сега за руска инвазия в Украйна като опит на администрацията на Байдън да повиши ниския му рейтинг.