САЩ няма да се намесват директно в спора София-Скопие

Ясно, че ролята на САЩ е свързана с това, че ние имаме интерес и смятаме Северна Македония за свой стратегически партньор, както е и Европейският съюз, но това не е въпрос, който САЩ директно ще решават. По тази причина моля да стоите далеч от подвеждащи информации. Това казва американският посланик в Скопие Кейт Мери Бърнс, предаде БГНЕС.

„Ние виждаме македонското бъдеще в ЕС и потвърждаваме значението от разрешаването на тези въпроси. Надяваме се това да продължи до края на годината. Разговаряме с всички партньори. Разговаряме с правителството в Скопие и тези в съседните държави, но и с цяла Европа, за да направим всичко, което можем, за да придвижим процеса напред. Нямам никаква конкретна информация в този момент, освен да потвърдя, че САЩ ще се включат в този въпрос и в разговорите, защото споделяме една и съща визия – Северна Македония да заема заслуженото място в Европа и ЕС и се надявам това да стане скоро“, каза американският посланик в Скопие и „отказа да коментира спекулациите за някакъв план, за който не е чула“.

Думите и са по повод неотдавнашно интервю на специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар за евроинтеграцията на Северна Македония.

„Бихме искали да видим по-бърза интеграция" - каза Ескобар.

Той разкритикува българската позиция за Северна Македония и подчерта, че въпреки някои „добри решения“, които са били предложени досега, САЩ ще продължат да оказват натиск върху София до намирането на компромис.