Инцидент между САЩ и Русия над Черно море

Продължава изясняването на причините за инцидента, при който руски изтребител Су-27 е закачил витлото на американски безпилотен разузнавателен самолет над Черно море.

От Вашингтон твърдят, че американският дрон от типа “Рийпър” се е намирал в международното въздушно пространство, когато е бил прехванат от два изтребителя Су-27 вчера сутринта. След поредица опасни маневри, един от тях е закачил перката на безпилотния апарат и той е паднал в морето. От руска страна бе заявено, че причина за падането на дрона е рязка маневра.

Белият дом и Пентагонът осъдиха случилото се, а военното министерство на Русия съобщи, че техните изтребители не са влезли в контакт с американския дрон.

Москва разглежда инцидента над Черно море като провокация, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент. Американската страна е изразила протест заради "непрофесионални действия" от руска страна, каза Антонов. Той подчерта, че Москва не е заинтересована от конфронтация, а от прагматични отношения с Вашингтон.

Инцидентът е показателен за повишения риск от пряка конфронтация между Русия и Съединените щати на фона на войната в Украйна, отбелязва Би Би Си.