Докато отборът и побеждава, Садитска Арабия извършва екзекуции

Докато светът гледа футбол и отборът на Саудитска Арабия побеждава сензационно Аржентина, Рияд е изпълнил 17 смъртни присъди, заявява служиел на ООН.

Последните 12 дни в Саудитска Арабия са обезглавили десетки, въпреки че лидерите на страната са обещали да не използват смъртно наказание, предава DailyMail.

Говорителят на Службата на ООН за правата на човека Елизабет Тросел нарече смъртното наказание "дълбоко достойно за съжаление" на брифинг за пресата в Женева, съобщи "Индипендънт".

Наказанията са за престъпления, свързани с наркотици, въпреки че през 2021 г. страната въведе мораториум върху използването на смъртно наказание за ненасилствени престъпления.

Общият брой от 144 обезглавявания за 2022 г. вече е надминал общия брой за последните две години, взети заедно.

Междувременно саудитският лидер, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, присъства на церемонията по откриването на Световното първенство по футбол в неделя, седейки до шефа на ФИФА Джани Инфантино.

"Докато Мохамед бин Салман (MBS) се поставяше в центъра на церемонията по откриването на Световната купа, седнал до върховния представител на ФИФА Джани Инфантино, таксиметровият шофьор Хюсеин Або ал-Хейр се гърчеше в килията, очаквайки подобна екзекуция, коментира благотворителната организация за защита на човешките права Reprieve.

"Докато всички гледат към футбола, Саудитска Арабия извършва ужасяващи екзекуции, убивайки хора като Хюсеин - невинен човек, който е бил измъчван от саудитската полиция, за да "признае", казва директорът на организацията.

Катар с право е критикуван за спазването на правата на човека, но нарушенията в него бледнеят в сравнение със съседната мегадържава от Персийския залив.