Съдът обяви за невинна приятелката на дрогирания шофьор, убил Милен Цветков

Симона Цанкова, приятелката на дрогирания шофьор Кристиан Николов, който помете колата на Милен Цветков и причини смъртта му, е незаконно обвинена- реши съдът .

Районният съд в София отмени наложената й парична гаранция от 10 000 лв. като несъставомерна. Момичето бе обвинено в затаяване на истината пред разследващите, на което обаче имала право, защото била във фактическо съжителство с Николов или щяла да се сгодява за него, става ясно от определението на съдия Николай Урумов. Законодателят е приел, че не е в обществен интерес и противоречи на морала най-близките на обвиняемия да бъдат задължени да свидетелстват, особено в полза на обвинението, пише съдия Урумов, информира Де факто.

Според магистрата са нарушени правата на Цанкова да подготви защитата си, защото от обвинението "не става ясно кои точно факти е затаила".

"Без тези изрично посочени обстоятелства обвинението е неясно и непълно, поради което самото обвинение поставя обвиняемия в ситуация да не може да разбере в какво точно е обвинен, както и да организира защитата си срещу него. Това по своята същност представлява съществено засягане на правото на защита на обвиняемия и същото е недопустимо в светлината на правото на справедлив процес и право на защита, гарантирани на всяко лице, гражданин на държава, ратифицирала Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи", пише съдията.

Припомняме, че Симона Цанкова напусна мястото на катастрофата на 19 април в София.

Гаранцията си обжалва и другият пътник в джипа, причинил зверския удар в спрялата на червен светофар кола на Милен Цветков - Георги Иванов. Имал здравословен проблем . Съдията обаче отказа да я разгледа. Причината - жалбата му е внесена след изтичане на определения срок.