Съдът: Кристиан Николов остава в килията, въпреки че е студент в Берлин

Кристиан Николов, обвинен за тежката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков, остава в ареста, реши Софийски градски съд късно снощи.

Съдът смята, че Николов е съзнавал риска, който поема след приемането на четири вида наркотици.

Според свидетел Николов е карал джипа си с около 100 км в час, след като е ударил колата на Милен Цветков, тя се е отместила с около 15 м и се е завъртяла. Журналистът е бил с колан, активирал се е и еърбека.
Видеотехническата експертиза все още е непълна, посочи съдът и записа, че тя ще е от особено значение за механизма на удара.


Десислава Николова - майката на Кристиан, е заявила, че е напуснала София на 15 април и се върнала на 19 април вечерта, защото е разбрала, че синът й задържан, съобщи БТА. Според свидетели полицията още на място е установила кой е карал колата. Адвокатът на Николов обаче оспори, че поради липсата на разпознаване на водача на Ауди Q7, както и поради липсата на лицево разпознаване от видеата от мястото на кастрофата, събраните доказателства не са достатъчни, за да се определи, че именно задържаният е причинил ПТП-то. Според адвоката описанието на Никилов от свиделите е като на почти всяко младо момче.

В хода на делото обаче стана ясно, че именно Николов е отказал да бъде разпознаван и да предостави ДНК за анализ. Защитата поиска Николов да бъде освободен под домашен арест или парична гаранция.

Употребата на упойващи вещества има особено значение за Николов. Изводът за това е тяхната разнородност и именно това прави специфичността на случая, посочва още съдът. Няма гаранции, че той ще се въздържа от употреба на подобни вещества извън ареста. Освен това има опасност младежът да се укрие, защото учи в чужбина.

Кристиан Николов е студент в Берлин и моли да му бъде дадена възможност да довърши образованието си.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.