СЕМ изслуша Кошлуков за съдбата на "Вяра и общество"

Продължилото няколко часа изслушване на ген.директор на БНТ Кошлуков в СЕМ не изясни двата основни въпрос:

Каква е съдбата на единствено в тв ефира предаване за вярата и какво ще стане с водещия му Горан Благоев.

Кошлуков обяви, че предаването е небалансирано , едностранчиво и повече от 5 години в него Българската православна църква не присъства, не участват и нейни официални представители. Водещият и гостите му хулят вярата и изричат неистини , като твърдението че "парите , които се дават сега на Рилския манастир /1,6 млн. лева/ от правителството, ще бъдат откраднати и изхарчени" и "държавата купува църквата и я превръща в брошка на ревера си". Последното предаване на 6 юни е нарушило закона , а парите на църквата са определени в Закона за вероизповедания . БПЦ всъщност получава много по-малко от полагащите и се суми - каза Кошлуков.

"Това са силни думи, без доказателства"- беше мнението на всички членове от СЕМ. "В предаването на 6 юни не е нарушен закона- показва нашият анализ. Няма хулене на вярата, а критично отношение към църквата и нейните земни представители . Водещият е едно от емблематичните лица на БНТ "- каза председателят на СЕМ Бетина Жотева.

Емблемите се сменят-каза Кошлуков и даде пример с Иван Гарелов и "Панорама"и Марио Гаврилов и неговото икономическо предаване, което сега се води от друг.

Задаваният от всички въпрос какво ще стане с предаването и водещия , така и не получи отговор.

Кошлуков витиевато отговори, че подобно предаване най-вероятно ще има . Повторенията на "Вяра и общество" могат да бъдат гледани в сайта на БНТ -каза той.