Серия митинги "за" правителството днес и следващите дни

Протестна демонстрация, организирана от инициативата "Правосъдие за всеки", се провежда пред сградата на Президентството в центъра на столицата.

Сред проетстиращите са отстранения от поста председател на Народното събрание Никола Минчев и председателстващият сега парламента Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

Протестната демонстрация под наслов "Марш за европейска България" е в защита на парламентаризма и демокрацията. Демонстрантите, които се организират във Фейсбук смятат, че тази седмица е решителна за бъдещето на страната ни и ще реши няколко въпроса - дали ще продължи промяната и дали ще има решителна битка с корупцията и олигархията.

От инициативата "Правосъдие за всеки" смятат, че ако се стигне до нови избори, ще се сложи край на съдебната реформа, ще остане и сегашният състав на ВСС, защото няма да има парламент, който да избере новата парламентарна квота в него, а ще остане и главният прокурор Иван Гешев.

"Марша за европейска България" ще се присъедини към митинга в подкрепа на правителството, който се събира пред сградана на НС.

Обстановката е спокойна и няма затворени улици засега.

Тези три дни се очакват 11 протеста около дебатите и гласуването на вота на недоверие на правителството на Кирил Петков. От едната страна на парламента ще се съберат в подкрепа на кабинета, а от другата страна - срещу него. Утре е обявен протест срещу правителството, с искане на оставката му, от партия "Възраждане"

Уведомленията за провеждане на демонстрациите са 3-дневни – от вторник, 21 юни, когато в пленарна зала ще се проведат дебатите, до четвъртък, 23 юни, когато вероятно ще се проведе гласуването.

Във връзка с протестите на 21 и 22 юни Столична община информира гражданите и гостите на София, че движението в зоната на пл. „Народно събрание“, пл. „Св. Ал. Невски“, бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ в участъка от Ларгото до бул. „Васил Левски“ ще бъде силно затруднено.