Кристалина Георгиева : Ще преодолеем кризата , но пътят напред е труден

“Ще преодолеем кризата , но пътят напред е труден.".

Важно е да се следят три неща, казва управляващият директор на МФВ: дали здравната система разполага с нужния капацитет, дали са на разположение достатъчно тестове, за да могат веригите на заразяване да бъдат проследени и дали се осигуряват необходимите защитни материали.

През април МВФ прогнозира срив на световната икономика с 3%. Според Георгиева, спадът ще е още по-сериозен. Управляващият директор на Международния валутен фонд прогнозира частично възстановяване на световната икономика догодина. Тя говори на видеоконференция, организирана от американското издание "Политико"..

МВФ е добре подготвена за кризата. “Нашите капацитети за отпускане на кредите днес са четири пъти по-големи в сравнение с периода преди финансовата криза през 2008 година: един трилион долара днес, 250 милиарда тогава” -каза Герогиева и допълва, че “като цяло разполагаме с 800 милиарда долара в резерв”.

Еврото ще оцелее . Имам пълно доверие на ръководителите в Европа, които до момента успяват да стабилизират Еврозоната. “Европа със своята култура на солидарност ще играе сериозна роля в света”, прогнозира Кристалина Георгиева.

“В добрите времена е важно да се предприемат предпазни мерки за лошите времена. Точно както вирусът най-тежко удря хора със съпътстващи заболявания, така и икономическият шок удря най-тежко икономики, които и преди са били нестабилни. Един от основни уроци е, че държавите трябва да укрепят своята устойчивост на кризи”, съветва Георгиева. Тя казва, че живеем в свят, в който шоковите ситуации са чести и тежки.

В пандемията председателят на МФВ вижда и шансове: “Имаме възможността да помогнем на дигитализацията да пробие в училищата, в управлението, в трудовото всекидневие”. Според Кристалина Георгиева, огромните програми и фондове за преструктуриране трябва да ускорят прехода към глобална зелена икономика. В момента имаме шанса да се захванем и с “инвестиционните дупки”, и с въпроса за “социалната несправедливост”, казва още тя за германския вестник "Ханделсблат".